Grintuss

Като се опитваме да опростим подхода към една толкова сложна тема, ние разграничаваме два вида проблеми, свързани с чревния транзит: запек с трудна изхождане, дължащ се най-вече на трудно изхвърляне на натрупаните в правото черво изпражнения, и забавен чревен транзит, дължащ се на намален чревен мотилитет.

Разграничаването между двата вида нарушения е много важно, тъй като двете състояния засягат различни части и функции на червата и следователно изискват различни решения.

Ситуацията трябва правилно да се анализира и да се предприемат специфични мерки, тъй като балансът на червата е от решаващо значение за здравето на целия организъм.

  • Запекът с трудна изхождане се разпознава по симптоми като чувство за непълно изпразване на червата, усещане за запушване на ануса, необходимост от повече опити за изхождане през деня или неколкократно изхождане на малки количества. В този случай целта е да се подпомогне дефекацията, като лечението може да е прилагане на продукти със стимулиращо и лубрикантно локално действие.
  • Забавеният транзит се разпознава, когато честотата на изхождане е намалена. Не се усеща необходимост от дефекация, изпражненията са малки и твърди. В такива случаи, освен спазване на обичайните правила, основани на здравословен начин на живот и правилно хранене, удачно е да се препоръча продукт със свойства, стимулиращи чревния мотилитет.
Aboca Grintuss