Grintuss

Преминаването от пелени към гърне е много деликатен момент за детето и родителите. Няма точна възраст за тази промяна: детето трябва да е физически и психически зряло, за да се научи да контролира сфинктерите.

Важно е, също така, родителите да разполагат с нужното време, за да следват спокойно и търпеливо детето по пътя му към независимостта от пелените. Всъщност трябва да се изслушва и наблюдава детето, докато осъзнава усещанията на собственото си тяло и промяната, която изживява.

Следователно детето трябва да бъде изслушвано и насърчаване, но никога принуждавано.

Могат да се вземат мерки за улесняване придобиването на навика за използване на гърнето.

  • Поставете детето удобно: стъпалата трябва да са опрени на пода, а коленете да са над нивото на “дупето”, за да се насърчи контракцията на коремните мускули. Ако се използва приставка за тоалетна чиния, важно е детето да може да опира стъпалата си върху столче или платформа, тъй като краката не трябва да висят.
  • Уверете се, че детето се чувства комфортно, като проявите прозорливост при избора на стаята или помещението, където да разположите гърнето.
  • Предлагайте използване на гърнето за предпочитане след хранене, така че да се използва рефлексът на червата, свързан с напълването на стомаха (гастроколичен рефлекс).
  • Научете детето да не бърза, като все пак избягвате да го задържате прекалено дълго (не повече от 10-15 минути) на гърнето.
  • Бъдете търпеливи и насърчавайте постиженията: не показвайте нетърпение или обезсърчение при неуспех или ако детето изцапа гащите (малко изпускане на изпражнения е съвсем нормално при прекомерно напълване на ректума).

AbocaПрочетете внимателно предупрежденията и инструкциите за употреба

Aboca Grintuss